2 Mistä kaikki sai alkunsa?

  • Artikkelin kirjoittaja:

No sitä ei kai kukaan täysin tiedä, mutta meidän Malawin matka sai alkunsa Helistä. Heli oli nuorena terveydenhoitajaoppilaana ollut Ugandassa 4 kuukautta vaihdossa. Aikaa siitä on ehtinyt kulua liki 14 vuotta, mutta se jätti Heliin lähtemättömät positiiviset jälkensä (tarkoitan kuvaannollisesti, en diagnooseja). Kun sitten yllättäen aikuisiän kätilöopinnoissa ilmeni, että myös aikuisopinnoissa on mahdollista lähteä vaihtoon, sytytyslanka syttyi. Hän oli jutellut opiskelutoveri Annan kanssa, joka halusi nyt toteuttaa vaihdon, joka oli edellisissä opinnoissa mennyt häneltä sivu suun. Heli mainitsi keskustelustaan Annan kanssa puolihumalassa… anteeksi, siis puolihuolimattomasti kotona, mutta ei ehkä tiennyt, että meidänkin sytytyslanka oli jo syttynyt.

Itse olin työelämässä myös irtioton tarpeessa, joten innostuin asiasta siltä istumalta. Heli tekisi vaihdossa työharjoitteluita, joita muutenkin tekisi Suomessa eli olisi omasta työstään pois joka tapauksessa. Pojat ovat päiväkodissa, joten heidät pystyy sieltä irrottamaan. Minä saisin ehkä kolme kuukautta vapaaksi lomilla ja virkavapaalla. Hitto, miksi ei kokeiltaisi!?

Vaihtoon voisi mennä melkein ympäri maailmaa, mutta Afrikka tuntui heti vaihtoehdolta numero yksi. Siellä on lämmintä, tarpeeksi kontrastia länsimaiseen hienostoelämään, ainutlaatuisia työkokemuksia, jännitystä, norsuja, banaaneja… Mitä muuta voisi toivoa? No, tietysti siellä on ötököitä, ripulia ja köyhyyttä vaikka muille jakaa mutta pysytään nyt niissä “hyvissä” asioissa. Lisäksi Helin kokemukset Ugandasta olivat niin lämpimiä, että ne lisäsivät Afrikan vakuuttavuutta. Nyt jälkeenpäin, Heli itsekin totesi, että Uganda oli täysin eri maa kuin Malawi, mikä on tietysti aika luonnollista. Onhan Bulgariakin täysin eri maa kuin Ranska, vaikka samalla mantereella onkin. Voi myös olla, että 20-vuotiaan tytön kokemukset, varsinkin 14 vuotta vanhoina muistoina, tulisi jättää omaan arvoonsa. Mutta niin tai näin, Afrikassa oli kaksi maata, joissa kätilövaihto oli mahdollista tehdä Metropolian kautta: Malawi ja Sambia. Meidän matka suuntautui lopulta Malawiin, lämpimään Afrikan sydämeen.

Ja sitten vaan seuraamaan meidän valmistautumista.

Vastaa