3.2 Oma maa mansikka, muu maa Malawi

  • Artikkelin kirjoittaja:

Tutustuttuamme internetin ihmeelliseen maailmaan ja aikaisempiin vaihtoraportteihin, päädyimme siis aika nopeasti siihen käsitykseen, että Malawi sopisi meille hyvin. Malawi sijaitsee sisämaassa itäisessä Etelä-Afrikassa, reilusti päiväntasaajan eteläpuolella. Rajanaapureina ovat Tansania, Sambia ja Mosambik. Malawi rajautuu idässä melkein 600 kilometriä pitkään, Afrikan kolmanneksi suureen järveen, Malawijärveen. Malawijärven eteläosassa oleva kansallispuisto on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi luonnon kauneuden vuoksi, mutta erityisesti Malawijärvessä uivien yli tuhannen kalalajin vuoksi. Lajeista yli viittäsataa ei tavata muualla kuin Malawijärvessä, jos akvaarioita ei oteta laskuihin. Toinen Unescon maailmanperintökohde, Chongonin kivikautiset kalliomaalaukset kertovat Malawin ikiaikaisesta historiasta. Malawissa on siis kaksi Unescon maailmanperintökohdetta, kun Suomessa niitä on peräti seitsemän. Tiesittekös sitä muuten? Minä en, mutta internetin ihmeellisestä maailmasta löytää kaikenlaista.

Malawi, sijainti. (Picture from researchgate.net)

Malawissa on noin 18 miljoonaa ihmistä mutta tarkkaa lukua ei ole kai edes mahdollista selvittää. Malawin lapsikuolleisuus on maailman suurinta mutta silti väestön odotetaan yli tuplaantuvan 2050 mennessä. Ajoittainen nälänhätä ja vakavat sairaudet kuten malaria ja HIV ovat kovin yleinen riesa. Maa on ollut aina maailman köyhimpiä maita, bruttokansantuotteella laskettuna usein myös köyhin. Maalta puuttuu monille Afrikan maille tyypilliset timantti- ja metalliesiintymät, ja talous on oikeastaan vain maanviljelyn varassa. Tärkeimpinä viljeltävinä ovat tupakka, sokeriruoko ja tee. Väestön omaan käyttöön viljellään paljon maissia, perunaa, maapähkinöitä ja maniokkia. Noin miljoonan asukkaan kaupunkeja on kaksi, pääkaupunki Lilongwe ja entinen pääkaupunki Blantyre, mutta yli 80% malawilaisista asuu maaseudulla ja he jakautuvat yli 20 eri heimoon. Kieliä on kymmeniä, joista yleisin on chichewa, jota puhuu yli puolet väestöstä. Virallisena kielenä on englanti, jota ilman on vaikea selviytyä kouluista ja saada työpaikkoja ainakin kaupungeista. Malawi on Englannin vanha siirtomaa, ja sieltä johtuvat monet perinteet ja käytännöt edelleen, vaikka maa on itsenäistynyt tasavallaksi jo 1964. Valtauskontona Malawissa on kristinusko. Korruptiota ja kehityksen esteitä on paljon mutta muuten maa on yksi Afrikan rauhallisimmista ja turvallisimmista maista. Malawi tunnetaan sloganista “The Warm Heart of Africa”. Tarkoittaako se ihmisiä vai säätä? Sitä ajattelimme lähteä selvittelemään.

Sitten vaan seuraamaan… Tästä pääset ”Matkalle Malawin ympäri 102 päivässä!” (Jatkossa voit käyttää ylä- tai alapalkin valikkoja etsiäksesi oikean päivän luettavaksesi.)

Vastaa